TruvaTour Blog

A basic standard blog page example.

spices-2233670_1280

wyprawy kulinarne

 

Świat od kuchni. Wycieczki kulinarne

 

Przez żołądek do serca - mówi popularne powiedzenie. Doskonale sprawdza się ono w odniesieniu do turystyki kulinarnej. Nie ma bowiem lepszego sposobu na pokochanie kraju, niż rozsmakowanie się w jego kuchni.

Wypróbowanie specjałów odwiedzanego rejonu świata jest zwykle ważnym punktem programu wakacyjnego wyjazdu. Dla wielu staje się ono nawet głównym celem podróży.

Nic zatem dziwnego, że tak prężnie w ostatnich czasach rozwija się turystyka kulinarna. Które
kraje słyną z najsmaczniejszej kuchni?

Na suprę do Gruzji

Gruzini są znani z zamiłowania do długiego ucztowania. Nic dziwnego - ich kuchnia ma do zaoferowania wiele smakowitych potraw od pierogów chinkali przez placki chaczapuri po ser sulguni. Jeśli dodać do tego słynną czaczę, prawdziwa uczta gwarantowana.

Kulinarna wycieczka do Gruzji jest dobrą okazją, by od kuchni przyjrzeć się sposobowi
przygotowywania regionalnych potraw i skosztować ich smaku podczas tradycyjnej supry.

Winiarskim szlakiem w RPA

Podróż szlakiem malowniczych winnic Republiki Południowej Afryki z pewnością rozbudzi zmysł smaku niejednego miłośnika wina.

Podczas wyjazdu winiarskiego z World Magic Tours będzie można poznać sposoby uprawy winorośli oraz proces produkcji tego trunku, a także skosztować najlepszych południowoafrykańskich win.

Tajski street food

Tajlandia przyciąga egzotyczną przyrodą, ciekawą architekturą, a nade wszystko smakowitą kuchnią. Dania kuchni tajskiej zaskakują bogactwem smaków i ich niebanalnym łączeniem.

By się o tym przekonać, wystarczy zakupić przekąskę na jednym z wielu ulicznych stoisk - szczególnie polecamy papaya salad, tajskie curry massaman curry oraz zupę Tom Tha Kai.

Poza tym warto wybrać się na targ w Bangkoku w poszukiwaniu mleka kokosowego i przypraw, które nadają tajskim daniom wyjątkowego, niezapomnianego smaku.

Francja słodko - słona

Są przynajmniej trzy powody, dla których warto udać się do Francji na wycieczkę kulinarną.
Po pierwsze - sery, szczególnie te, produkowane w Owernii, jak słynne Bleu d’Auvergne, Cantal czy Fourme d’Ambert. Po drugie - czekolada. Jedna z najsmaczniejszych powstaje w alzackiej Chocolaterie Daniel Stoffel. I wreszcie powód trzeci - jedne z najlepszych win, w których produkcji Francuzi są mistrzami.

Marokańska kuchnia na widelcu

Kuchnia marokańska uchodzi za najsmaczniejszą spośród kuchni arabskich. Nie sposób się z tym nie zgodzić, kosztując tadżinu, czyli duszonego mięsa z warzywami, owocami i przyprawami, zupy hariry czy potrawy z dodatkiem szafranu. A to wszystko w samym centrum tętniącego życiem, pełnego zabytków i barwnych straganów Marrakeszu.


Copyrights © 2017 World Magic Tours. Wszelkie prawa zastrzeżone.