TruvaTour Blog

A basic standard blog page example.

andrae-ricketts-368187-unsplash-min

Afryka na talerzu

Afryka na talerzu

Przez żołądek do serca...turysty. W przypadku Afryki to sparafrazowane powiedzenie sprawdza się w stu procentach. Kuchnia Czarnego Lądu oczarowuje bowiem bogactwem kolorów, aromatów i smaków. Sprawdźcie, co warto zjeść podczas wycieczki do Afryki!

Kuchnię afrykańską trudno opisać w kilku słowach - odmienne położenie i historia poszczególnych rejonów kontynentu, wywarły na nią istotny wpływ, czyniąc ją bardzo zróżnicowaną.

Na Madagaskarze czy w Wybrzeżu Kości Słoniowej królują tradycyjne, typowo afrykańskie potrawy, ale już w Algierii, Maroku czy w Tunezji daje się zauważyć naleciałości kuchni europejskich, a we wschodniej części Czarnego Lądu smaki Orientu.

W tej bogatej różnorodności można jednak wyodrębnić cechy typowe dla całej Afryki.

Kuchnia tego kontynentu opiera się na naturalnych składnikach - próżno szukać w niej produktów przetworzonych - co sprawia, że jest lekka i zdrowa. Stanowi wyjątkowe połączenie owoców, warzyw, mięs, zbóż i aromatycznych, wyrazistych w smaku przypraw (chili, piri-piri, kardamonu czy curry), które nadają jej bardzo pikantny charakter.

Bazą dla niej są przede wszystkim banany, melony, kokosy, bataty, maniok, koźlina oraz sorgo i proso. Może nam się wydawać, że niektóre z tych składników doskonale znamy - nie dajcie się jednak zwieśćpozorom. Nawet banan, występujący w Afryce w wielu odmianach, nie będzie przypominał
owocu, który kupujemy na co dzień - z radością odkryjecie jego zupełnie odmienne smaki.

Tak będzie również w przypadku innych dań afrykańskich - dostarczą Wam wielu, nowych doznań kulinarnych. Podczas wakacji w Afryce koniecznie spróbujcie gari akpu - najpopularniejszego, afrykańskiego przysmaku, który przyrządza się z manioku. To jedna z wielu sztandarowych potraw kuchni Czarnego Lądu. Co jeszcze warto zjeść w czasie egzotycznej podróży na ten kontynent?

Harrisa

Ta pikantna pasta należy do najpopularniejszych potraw w krajach Maghrebu, szczególnie w Tunezji i Libii.

Powstaje z połączenia czerwonych papryczek, kolendry, kuminu, czosnku i oliwy.

Najczęściej znajduje swoje zastosowanie jako dodatek do makaronu, kanapek, zup czy kuskusu, nadając tym potrawom pikantny smak.

Tadżin

 

To jednocześnie nazwa potrawy i naczynia, w którym się ją przygotowuje.

Mięso (wołowinę, wieprzowinę lub drób) dusi się wraz z warzywami, masłem i mieszanką afrykańskich przypraw w urządzeniu przypominającym kominek.

Jeśli jesteście ciekawi, jakie smaki powstaną z tego połączenia, koniecznie udajcie się na wycieczkę kulinarną do Maroka!

Bastela

 

W tym kraju popularnym daniem jest także bastela, potrawa charakteryzująca się nietypowym połączeniem słonych i słodkich składników.

Jej podstawą jest ciasto, które przyprawia się cynamonem, imbirem, papryką, szafranem i faszeruje mięsem, owocami morza lub daktylami.

Fufu

 

Trudno o bardziej popularną potrawę w Afryce Zachodniej niż fufu.

Przyrządza się je z mąki maniokowej, kukurydzianej lub bananów plantain - składniki się gotuje, a następnie tłucze w moździerzu, aż wyglądem i konsystencją będą zbliżone do ciasta.

Ciekawy jest sposób jedzenia fufu. W dłoniach formuje się małe kulki, które następnie macza się w sosie z orzechów palmowych, pomidorów lub orzeszków ziemnych i...połyka.

Biltong

 

Na tę przekąskę z pewnością natkniecie się podczas pobytu w Republice Południowej
Afryki.

To suszone i dobrze przyprawione mięso, najczęściej wieprzowe, wołowe a nawet strusie, było jadane już w XVII w. przez europejskich osadników przybyłych do RPA. Biltong do dzisiaj cieszy się popularnością w tym kraju jako smaczny fast-food.

Wina

 

Podczas pobytu w RPA nie sposób nie sprôbować także tamtejszych win. Tradycja uprawiania w rejonie południowej Afryki winorośli sięga XVII w., a zapoczątkowali ją
przybysze z Europy.

Produkowane z niej wino jest dojrzałe i charakteryzuje się owocowym smakiem oraz aromatem, co sprawia, że doceniają je nawet najbardziej wytrawni koneserzy.Podczas wyjazdu winiarskiego z World Magic Tours skosztujecie najlepszego, afrykańskiego wina oraz poznacie sposób jego produkcji, odwiedzając najbardziej znane winnice.

Będziecie mieć także okazję zjeść kolację, na której do lampki wina zostaną podane tradycyjne, afrykańskie potrawy.Turystyka kulinarna cieszy się coraz większą popularnością.

Zasmakowanie w tradycyjnej kuchni różnych krajów, jest doskonałym sposobem na ich poznanie. Wycieczki kulinarne są zwykle połączone z warsztatami gotowania, w czasie których można odkryć tajniki przygotowywania lokalnych potraw. Choć w rzeczywistości każde wakacje za granicą mogą dostarczyć niezapomnianych wrażeń smakowych.

Wystarczy wybrać się do restauracji, gdzie serwuje się regionalne dania czy zrobić zakupy na targu i samodzielnie przyrządzić egzotyczną potrawę.Chcąc podążyć kulinarnym szlakiem swoich ulubionych smaków, wybierzcie się w podróż szytą na miarę.

W ten sposób poznacie Czarny Ląd od kuchni, spełniając kulinarne marzenia o egzotycznych daniach. A zatem zdecydowaliście już, co trafi na Wasz talerzpodczas wycieczki do Afryki?


Copyrights © 2017 World Magic Tours. Wszelkie prawa zastrzeżone.